Aarhus Universitets segl

Deltagerinvolverende scenekunst

  •  Netværksseminar, Aarhus Universitet, den 13. november 2014

Eksperimenter og Ekspertiser

Engang tilhørte man avantgarden, hvis man hævdede, at man ville forvandle publikum fra passive tilskuere til aktive deltagere i teatret. I dag er det mindre aktuelt at spørge om et teater vil aktivere sit publikum og mere relevant at spørge hvordan man vil gøre det. Men hvis deltagerinvolvering ikke i sig selv medfører en fornyelse af teatret, hvori ligger så eksperimenterne for samtidens deltagerinvolverende teaterformer?  Og hvilke ekspertiser har feltet udviklet i tilknytning til de mange udfordringer, der knytter sig til deltagerinvolverende teaterkunst?

Hvordan skaber man teaterrum, der inviterer til bestemte former for engagement og involvering hos deltageren? Hvordan arbejder man med forholdet mellem interaktion, fiktion og fortællinger? Hvordan rammesætter man et møde mellem publikum og performeren, så det har de særlige æstetiske kvaliteter, man ønsker? Hvordan får man en sådan kompleks dramaturgi til at tikke som et urværk eller ånde som et levende væsen? Og hvad vil man overhovedet opnå ved at udfordre den måde, publikum deltager i teaterbegivenheden på?

Seminaret arrangeres af Dramaturgi, Aarhus Universitet, i samarbejde med Carte Blanche, Egnsteater i Viborg, og bliver faciliteret af forskergruppen Kreativitet og Kulturproduktion.

Ambitionen er at tiltrække et stort felt af udøvendescene kunstnere, der arbejder med deltagerinvolvering i Danmark, med henblik på at synliggøre netværket af udøvere, dele viden og ekspertise, etablere samarbejdsrelationer og udvikle ideer til konkrete eksperimenter og kunstnerisk udvikling. Seminaret vil indeholde oplæg, paneldiskussioner og praktiske eksperimenter af undersøgelsesfelter indenfor deltagerinvolverende scenekunst.