Aarhus Universitets segl

Workshops

I: MIT Kokkeri og madklubber opskrifter – kreativitet og æstetik der giver smag og læring

Amalie Dynnes Ørsted, kok i Haver til Maver og Cathrine Rosenmeier, daglig leder af MIT Kokkeri. Sammen står de for denne workshop, hvor de demonstrerer, hvordan børnene overtager køkkenet i MIT kokkeri-universet med en motiverende kogebog, som sætter gang i madlavningsglæde og -evnerne. En gang imellem har de dog også brug for hjælp, og derfor har vi startet madklubber op, hvor børnene lærer og udvikler deres smag og køkkenkreativitet sammen med pædagoger eller frivillige. I denne workshop får du en smagsprøve på MIT kokkeri Madklub og giver dit eget bud på en smagfuld mug cake.

II: Smag i alle fag – lad smagen være en æstetisk driver for læring

E-læringskonsulent Thomas Brahe og videnskabelig assistent Cathrine Terkelsen, DPU og UCL, demonstrerer Smag for Livets lærings-App til skolen: At smage er tæt knyttet til at erfare og at erindre. Smag for Livets læringsplatform ”Fag med smag” udforsker didaktiske potentialer ved at lade smagen indgå som et æstetisk-sanseligt element i konkrete læremidler inden for en bred fagrække i grundskolen – ikke blot i madkundskab, men også i dansk, sprogfag, kulturfag, matematik og naturfag. På workshoppen vil du blive præsenteret for – og erfare – et udvalg af disse materialer.

III: Temadage om smag – inspiration og læremidler

Majbritt Pless og Liselotte Hedegaard fra UCL giver i denne workshop inspiration til læremidler og temadage om smag i grundskolen. Hvordan smager en gulerod? Hvordan får mine muffins den svampede konsistens? Hvem er Kong Gulerod? I denne workshop får du inspiration til undervisning, hvor smag åbner for læring i dansk, natur/teknologi, madkundskab og flere andre fag. Vi vil præsentere et tværfagligt temaforløb målrettet folkeskolens mellemtrin og lave udvalgte øvelser fra de tilhørende læremidler

IV: Børn laver mad – fra jord til bord

Simon Sørensen, kok og til daglig underviser på FOOD TECK i Ålborg, står for denne workshop med nogle af sine kokkeelever. I workshoppen demonstreres hvordan børn kan komme på en smagsrejse igennem sæsonernes mangfoldighed. Her er en fortælling om uudnyttede ressourcer, bæredygtighed og råvarer som er til at sanke eller jage og tilberede. Børnene slippes fri af klasserummet og ud i naturens rum, hvor spillereglerne er anderledes og udekøkkenet inkluderende. I workshoppen hører du om erfaringerne med et 1½ års tværfagligt undervisningsforløb med en 4. klasse i naturen og ser billeder og opskrifter lavet med børn. Gør klar til at få jord under neglene og få testet dine smagsløg….

V: VILD MAD – Undervisning i spiselig natur

Mikkel-Lau Mikkelsen fra VILD MAD og viceforstander på Bornholm Efterskole, Søren Scheel, introducerer i denne workshop VILD MAD undervisning. Her vil der være snak om tankerne bag undervisningen, de vilde smage og vilde smagsprøver, der giver en ide om hvad VILD MAD kan tilbyde eleverne.

VILD MAD er et undervisningssystem til skoleklasser, der gør det let og sjovt at sanke vilde råvarer i naturen i nærheden af skolen og derefter tilberede lækre snacks og retter tilbage på skolen. Undervisningen er bygget op omkring en app med al den viden eleverne skal bruge, opskrifter og undervisningsforløb, der introducerer eleverne til alle de forskellige spiselige råvarer, man kan finde i naturen. Materialet er bl.a. udviklet i samarbejde med sanker og foredragsholder Thomas Laursen, kok Thorsten Schmidt fra restaurant Barr og kokke fra restaurant noma.

VI: MADmovers – hvor elever skaber forandringer i deres skole­

madskultur gennem problemløsende og involverende lære­processer

Carrie Harritsø og Maja Holdorf fra Arla Fonden laver i samarbejde med Arla Foods denne workshop. MADmovers er et komplet undervisningsmateriale, der involverer elever på 6. årgang på en aktiv og handlende måde til at forholde sig til udfordringer i deres egen hverdag. Eleverne gentænker deres skolemad og måltidskultur og sætter reelle handlinger i værk til gavn for dem selv og hinanden. Eleverne får en oplevelse af, at de løsninger, de kommer frem til “must do real work”.  MADmovers er altså ikke bare noget, vi leger!! I workshoppen vil MADkassen og de 4 MADmoves blive præsenteret, og I vil prøve kræfter med nogle af materialets innovative arbejdsmetoder.