Aarhus Universitets segl

Fra ernæring og køkkenhygiejne
til smag og sanselighed

DPU, Aarhus Universitet inviterer til konference 17. april
i København om madlavning, madkundskab, smagsdidaktik
og læring med fokus på børn og unge.

OM KONFERENCEN


Undervisning i madkundskab og madlavning har gennemløbet en revolution: Tidligere handlede det om ernæring og køkkenhygiejne. I dag er smag og sanselighed kommet i centrum. Det har haft konsekvenser for børns og unges adgang til køkkenet og for undervisere, kokke og andre fagprofessionelle. Derfor handler denne konference om, hvordan man underviser i madkundskab og madlavning med smag som omdrejningspunkt.

Claus Meyer åbner konferencen

Konferencens program tager udgangspunkt i det gennembrud, som blev markeret af Claus Meyers bog ”Meyers køkkenbørn” i år 2000. I kogebogen erobrer børnene køkkenet, og det er deres smag og kompetencer, der er udgangspunkt i opskrifterne.  Derfor er det Claus Meyer, der åbner konferencen med sin personlige beretning om at “et barn fødes med 100 sprog...” .

Derefter følger Søren Ejlersen med sin fortælling om Haver til Maver og MIT Kokkeri. Oplægget handler om børn, der dyrker grøntsager, laver mad i naturen og eksperimenterer med egne opskrifter.

Herefter følger en række oplæg, der beskriver udviklingen fra 1970-2017 med børnekogebøger som eksempel, og som beskriver aktuelle aktiviteter: Madskoler for børn, undervisning i madkundskab, skolehaver, madlavning i naturen, kokkeskoler osv., både belyst læringsteoretisk og med praktiske eksempler. Det frø, der blev sået i år 2000, er i dag blevet til en blomstermark af smagsdidaktiske aktiviteter.

Workshops med smagsprøver

Eftermiddagen består af en række workshops: om Smag for Livets lærings-App til skolen: ”Smag i alle fag”, om madklubber, kokkeri med børn i køkkenet, undervisningsmaterialet i ”Vild mad”, ”MADmovers” didaktiske program osv. Der bliver både didaktiske refleksioner, praktiske aktiviteter og smagsprøver.

Konferencen afsluttes og bindes sammen af et plenumforedrag om smagssystematik og smagsdidaktik. Foredraget tager udgangspunkt i den nye bog Smagens didaktik, som indgår i konferencepakken.

TID OG STED


Konferencen blev afholdt tirsdag 17. april 2018 kl. 9.30-16.00

Festsalen (A220), DPU, Aarhus Universitet, Campus Emdrup, Tuborgvej 164, 2400 København NV